Saturday, 19 June 2021

Segmen Blogwalking Dan Pencarian Bloglist

 Assalamualaikum dan hai !

                                        Semua sihat ? Harini Nurin join satu segmen blogwalking and pencarian list , Jomlah join senang je .


Syarat-syarat segmen ini :

Follow Instagram  www.instagram.com/orangekecik.
Like page facebook  Klubna Laleh Seremban

Senang je kan . Nak join ? tekan je banner tu 👆




Wednesday, 16 June 2021

RESEPI KIMCHI JJIGAE !!!

 Assalamualaikum and Hi 

                       I'M BACK ... Setelah bertungkus lumus as SPM PROMAX student akhirnya selesai . So semua orang mesti tahu kan result pun dah keluar minggu lepas , okay takpe kita cerita nanti nantilah pasal result tu . Sekarang ni tengah fikir UPU 😞. Banyak pulak mukadimmah ni so sekarang kita teruskan dengan recipe Kimchi jiggae versi melayu sikit . 

Resepi ni dapat dari youtuber Shazz Zainudin and simple gile senang je nak buat . So first sekali kalau yang tak tahu , Kimchi jjigae ini Kimchi Stew . Buat dekat rumah pun sedap and rasa sama macam dekat kedai plus barang yang digunakan untuk masak kita tahu halal so in shaa allah takde keraguan . Rasa macam kimchi jjigae sopoong 😋


Disebabkan version yang saya buat nampak huduh jadi kita letak gambar internet . 

BAHAN BAHAN:-
1 PEKET KIMCHI HALAL (boleh beli dekat village grocer)


2 ketul dada ayam (potong kecik kecik)
3 atau 4 sudu besar Gochujang 
5 Ulas bawang putih (kalau suka bwg putih boleh tambah ikut citarasa)
1 biji bawang Holland atau bawang kuning medium size (hiris)
2 batang daun bawang (potong serong) 
1/2 kiub pati ikan bilis 
2 sudu besar serbuk cili (kalau nak lagi pedas boleh tambah😊)
2 sudu teh minyak bijan 
gula dan garam ikut citarasa 

CARA MEMASAK :-
1. Tumis bawang putih sampai naik bau . Masukkan gochujang dan ayam . 
2. Masukkan 2 cawan air , kimchi , bawang kuning , daun bawang , tiub pati ikan bilis dan serbuk cili dan minyak bijan .
3. Masukkan garam dan gula dan tutup . Biar sampai mereneh . 
4. Dah siapppp.

notes: Makan panas panas dengan nasi panas memang sedap . Boleh feeling dine in dekat korean restaurant memandangkan PKP tak boleh keluar dan dine in 

Jangan lupa cuba


                       


Tuesday, 9 June 2020

I WISH I CAN GO BACK FROM WHERE IT STARTS

Assalamualaikum and peace be upon you 

Hai semua ... Sihat ke ?  
Serious sekarang penat and stress lepas dengar sekolah dah nak reopen and homework banyak lagi 
Sepanjang PKP ni online class memang ade ...  just sendiri tu nak buat ke tak . 
So nak catch up balik semua bende yang sebelum ni tertinggal memang susah
 I spend 5 hours untuk buat April ... April je tau , nasib baik the rest month ade kawan willing nak buat . 
I want to voice out my stress sorry kalau baca this random post of me membebel . 

Drop down below any tips to sort things 
or manage study and revision simultaneously. Thank youuuu =)

Love,
Qyu


Friday, 29 May 2020

Hotel Del Luna

Assalamualaikum and peace be upon you 

Yay , I'm back .
So today review untuk HOTEL DEL LUNA khas untuk mung Salmi . 




Cerita ni one of the best in 2019 kene and wajib tengok . 
Sinopsis : Jang Man Weol (IU) pengurus Hotel Del Luna dia kene jaga hotel ni bertahun tahun lamanya sebagai ganti untuk kesalahan yang dia lakukan sebelum dia boleh dilahirkan semula . So , banyak era yang dia lalui and banyak tukar tukar pekerja . Dekat hotel tu yang kerja semua hantu kecuali manager sahaja yang manusia sebab perlu berurusan dengan dunia luar . 
Semua dalam hotel tu just hantu . 


Satu hari , Gu Chan Seong (Yeo Jin Goo) punya ayah termasuk dalam hotel tu actually dia dah mati tapi dia ingat dia hidup lagi . Dia terjumpa Jang Man Weol dia katalah dia nak hidup lagi , sebagai ganti anak dia kene kerja as manager kat situ bila dah besar . Then , dia bawak anak dia lari pergi luar negara . After 20 years kot Gu Chan Seong tu balik korea . 


 

Pergi mana mana sekali pun Jang Man Weol boleh trace Gu Chan Seong ni so dia tak boleh lari and kene kerja bawah perempuan ni kat hotel tu . Lagi pun laki ni dia cepat touched org kata soft-hearted . Plus,Ofcourse lah dia takut hantu so ada part part dengan hantu yang kelakar . Hantu dia seram tapi tak seram sangat . Boleh go lah . 




Dalam cerita ni , IU ni tamak . Dah tamak boros pulak tu so Gu Chan Seong datang as manager betulkan kewangan hotel tu . Satu lagi bende yang menarik dalam cerita ni sebab outfit IU yang lawa gile . Cara dia berlakon tak yah cerita lahh dia memang power . Terbaik . OST pun best best . Memang kene dengan cerita . Lagu deep . 





Last but not least , cerita ni kelakar , kelakar and kelakar . Plot pun tak drag sangat . Nice and unique. So , one day mestilah both of them jatuh cinta antara satu sama lain .Nak last last tu banyak jugak lah yang sedih but its okay . Banyak bende reveal macam mana Jang Man Weol ni boleh jadi owner hotel tu , Kenapa hotel tu manusia tak boleh masuk . So, Nak tahu ending kenelah tengok . 

Sediakanlah tisu disamping anda :(
Good luck and have a nice day 
Ouhh lupa plak nak tengok klik sini ---> kissasian


Love,
Qyu

Wednesday, 27 May 2020

Romantic Doctor Teacher Kim 2

Assalamualaikum and peace be upon you 

Whoooppp . Harini nak review drama korea. ROMANTIC DOCTOR TEACHER KIM 2 .Ni one of drama yang tengok waktu MCO .  Actually , yang ni ade season 1 tapi tak tengok sebab macam tak menarik .  Basically mula mula tu tengok je ,takdelah berkait sangat dengan season 1 . 



SINOPSIS: Selepas 3 tahun , Kim Sa Bu pergi Geosan University Hospital untuk rekrut general surgeon untuk Doldam Hospital. Kat situ dia jumpa Seo Woo Jin (Ahn Hyo Seop) dan Cha Eun Jae ( Lee Sung Kyung) . 



Ini lah Seo Woo Jin . Before kerja kat Doldam , dia kerja kat satu hospital kawan dia . Nak dijadikan cerita , dia expose satu kesalahan yang kawan doctor tu buat . Kecoh lahh semua orang tau yang dia ni kaki bongkarkan kesalahan orang lain. Lepastu banyak hospital tak terima dia . Dia kene jugak sbb nak bayar hutang . Ada satu je hospital yang terima tapi dia just kerja shift malam and kalau kakitangan tak cukup je . So kat sini dia kene discriminate . Kene buang kerja sbb doktor kat situ takut imej hospital terjejas sbb ada doktor macam Seo Woo Jin . Then , Kim Sa Bu offer kerja kat Doldam Hospital. 



Cha Eun Jae . Dia ni memang brilliant gila waktu medical school . Semua exam dia top kecuali praktikal sebab dia tak boleh tengok isi dalam kulit nanti muntah , bukan takleh tengok darah . So dia tekad ambil pill before buat pembedahan supaya tak muntah . End up , dia tertido waktu bedah patient. Memang minta dimaki ye . Supervisor dia tak tahu nak buat ape kat dia sbb dia ni worth , dia punya research paper setanding professor tapi sebab dia kat cardiac surgeon so dia kenelah pass untuk buat pembedahan . Professor dia bagi dua pilihan sama ade license suspended tak pun pergi Doldam. so dia decide pergi Doldam tapi dia tak selesa sbb org kat situ semua pelik pelik.  


Oittttt , ni orang jahat dan kejam dalam cerita ni . Aku memang nak masukkan tangan dalam skrin and nak tampar dia cukup cukup . 



Haaaa nilah Kim Sa Bu . Dia nampak je annoying tapi sebenarnya dia caring gile . 



penat jugak lah tunggu diorang confess . Tunggu punya tunggu banyak jugak scene yang sweet caring . Memang termimpi mimpi nak kawan caring macam ni . 


Cerita ni best lah jugak sebab suka tengok medical terms and dia potong potong . Rasa macam seronok . Rasa jelah . Ada jugak part kelakar . Tapi tak banyak . More tu belakang tabir life doctor . Yang sebenarnya banyak jugak kotor daripada bersih . Suka tengok cerita ni sbb banyak moral value instead of berangan berangan cintan cintun . 


Goodluck , tengok jangan tak tengok . Hahaha . Boleh klik sebelah ni -->Kissasian
Till the next review . 


Love,
Qyu 

Segmen Raya Aidilfitri 2020 oleh Yamanaimy

Assalamualaikum and peace be upon you 

Alhamdulillah hari ni blogwalking jumpa segmen baru , jomlah join . 




Love,
Qyu



Tuesday, 26 May 2020

Crash Landing On You

Assalamualaikum and peace be upon you 

How was your day?
Me currently sleeping,eating and studying ,
Nak sharelah sikit . 
Bende paling best buat waktu sekarang tengok drama kalau tak minat pun kene tengok jugak . 
cerita Crash Landing On You ni famous mostly known as CLOY jugak . 

okay belanja sikitlah gamba drama ni . 


     

Basically, drama ni cerita pasal seorang CEO perempuan nama dia Yoon Se Ri yang buat paragliding pastu ada taufan and dia terjatuh kat Korea Utara . Macam kita semua tahu Korea Utara ni satu negara yang bukan sebarang orang boleh masuk . So , first first lagi di dah terjumpa dengan mamat hensem askar korea ni Ri Jeong Hyeok . Askar hensem ni katalah kat perempuan ni yang dia dah salah tempat so dia kene balik South Korea balik tapi tapi tapi takde jalan balik so perempuan ni lari lari lari rupanya dia pergi lagi dalam perkampungan Askar Korea Utara instead of patah balik pergi negara dia . hahaha.
So , dia terjumpa lagi sekali dengan askar hensem . Bermulalah episode hidup dia dengan askar hensem dan anak buah Mr. Askar Hensem . 

Sepanjang pengalaman aku tengok Kdrama . Sumpah drama ni one of umm . Aku memang stuck dalam CLOY. Bak kata vivy yusof "I've been CLOY-ed guysss" .

Banyak faktor cerita ni famous tau bukan setakat story line yang unik tapi OST yang best best by Davichi , Se Jeong , Crush and etc . Lagi satu sebab pelakon pelakon yang legend . Hero and heroin basically umur sama so chemistry tu padu gila . Pelakon tambahan semua macam pelakon main sebab depa play role yang quite besar kalau diorg takde mungkin lopong sikit kot cerita ni .

Bende paling tak boleh lupa drama ni memang main emotion gila - gila . Ada kelakar memang kelakar gila , kalau sedih sedih gila , kalau suspen tu memang boleh buat sakit jantung . SERIOUS .  

So , tunggu ape lagi dipersilakan untuk stream kat website bawah ni . Just klik je nanti terus direct . 

Nak tahu jugak apa impression korang tentang drama ni . So drop your comment kat bawah . 


Love, 
Qyu