Assalamualaikum and Hi
I'M BACK ... Setelah bertungkus lumus as SPM PROMAX student akhirnya selesai . So semua orang mesti tahu kan result pun dah keluar minggu lepas , okay takpe kita cerita nanti nantilah pasal result tu . Sekarang ni tengah fikir UPU 😞. Banyak pulak mukadimmah ni so sekarang kita teruskan dengan recipe Kimchi jiggae versi melayu sikit .
Resepi ni dapat dari youtuber Shazz Zainudin and simple gile senang je nak buat . So first sekali kalau yang tak tahu , Kimchi jjigae ini Kimchi Stew . Buat dekat rumah pun sedap and rasa sama macam dekat kedai plus barang yang digunakan untuk masak kita tahu halal so in shaa allah takde keraguan . Rasa macam kimchi jjigae sopoong 😋
Disebabkan version yang saya buat nampak huduh jadi kita letak gambar internet .
BAHAN BAHAN:-
1 PEKET KIMCHI HALAL (boleh beli dekat village grocer)
2 ketul dada ayam (potong kecik kecik)
3 atau 4 sudu besar Gochujang
5 Ulas bawang putih (kalau suka bwg putih boleh tambah ikut citarasa)
1 biji bawang Holland atau bawang kuning medium size (hiris)
2 batang daun bawang (potong serong)
1/2 kiub pati ikan bilis
2 sudu besar serbuk cili (kalau nak lagi pedas boleh tambah😊)
2 sudu teh minyak bijan
gula dan garam ikut citarasa
CARA MEMASAK :-
1. Tumis bawang putih sampai naik bau . Masukkan gochujang dan ayam .
2. Masukkan 2 cawan air , kimchi , bawang kuning , daun bawang , tiub pati ikan bilis dan serbuk cili dan minyak bijan .
3. Masukkan garam dan gula dan tutup . Biar sampai mereneh .
4. Dah siapppp.
notes: Makan panas panas dengan nasi panas memang sedap . Boleh feeling dine in dekat korean restaurant memandangkan PKP tak boleh keluar dan dine in
Jangan lupa cuba
This comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDelete